20 juliol 2016: Javier de Lucas – Imposar la transparència: el cul de sac de l’ètica?
Dimecres 20 de juliol a les 19:30h a la Seu universitària Ciutat d’Alacant
Lloc: Seu universitària Ciutat d’Alacant – Av. Ramón y Cajal, 4 – Alacant
Hora d'inici: 19:30h
Conferencia Javier de Lucas - Imposar la transparència: el cul de sac de l'ética?
Dimecres, 20 de juliol, 19.30 h
Accés lliure, fins completar aforament
Objectiu:
Reflexionar sobre els conceptes de publicitat activa i transparència com un element fonamental per a la legitimitat democràtica i l’exercici del bon govern.
Públic destinatari:
D’interès general
Descripció:
Des que Kant el va formular com a requisit de tota acció/decisió de govern (enfront de la tradició platònica de la noble mentida que es projecta fins al despotisme il·lustrat), el principi de publicitat, i amb ell de transparència, passen a ser un element constitutiu de la legitimitat democràtica.
És sostenible jurídicament i políticament o es tracta d’una idea reguladora tan noble com inassolible, pròpia d’una ètica de la convicció però no d’una ètica de la responsabilitat?
Ponent:
Javier de Lucas és catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política a l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, del qual va ser fundador (2004) i és ara de nou director.
Ha estat director del Col·legi d’Espanya en la Cité Internationale Universitaire de Paris (CiuP) des de 2005 a 2012.
Va ser president de CEAR –Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat– entre 2008 i 2009 i membre de la comissió de seguiment del Pla Nacional de Drets Humans (2010-2012). Va ser també vocal del Consell Assessor del Mecanisme Nacional Espanyol per a la Prevenció de la Tortura (2013-2015).
Ha publicat 21 llibres i més de 300 articles en revistes científiques nacionals i internacionals.
Treballa sobre problemes de drets humans, legitimitat, democràcia, ciutadania i obediència al Dret. Especialment, des de 1990, sobre polítiques migratòries i d’asil i drets humans.
Col·labora habitualment en Le Monde Diplomatique (edició espanyola), Hora 25 (Cadena SER), i Al revés y al derecho <www.infolibre.es>, Infolibre, Tinta Libre, La Veu del País Valencià, y Cartelera Turia.
El seu darrer llibre és Mediterráneo, el naufragio de Europa (2015; 2ª ed. 2016), València, Tirant lo Blanch.
Conferencia- Imponer la transparencia: ¿elcul-de-sac de la ética?
Miércoles, 20 de julio, 19.30 h
Acceso libre, hasta completar aforo
Objetivo:
Reflexionar sobre los conceptos de publicidad activa y transparencia como un elemento fundamental para la legitimidad democrática y el ejercicio del buen gobierno.
Público destinatario:
De interés general
Descripción:
Desde que Kant lo formulara como requisito de toda acción/decisión de gobierno (frente a la tradición platónica de la noble mentira que se proyecta hasta el despotismo ilustrado), el principio de publicidad y, con él, el de transparencia, pasan a ser un elemento constitutivo de la legitimidad democrática.
¿Es sostenible jurídica y políticamente o se trata de una idea reguladora tan noble como inalcanzable, propia de una ética de la convicción pero no de una ética de la responsabilidad?
Ponente:
Javier de Lucas es catedrático de Filosofía del Derecho y Filosofía política en el Instituto de Derechos Humanos de la Universitat de València, del que fue fundador (2004) y es ahora de nuevo director.
Ha sido director del Colegio de España en la Cité Internationale Universitaire de Paris (CiuP) desde 2005 a 2012.
Fue presidente de CEAR –Comisión Española de Ayuda al Refugiado– entre 2008 y 2009 y miembro de la comisión de seguimiento del Plan Nacional de Derechos Humanos (2010-2012). Fue también vocal del Consejo Asesor del Mecanismo Nacional Español para la Prevención de la Tortura (2013-2015)
Ha publicado 21 libros y más de 300 artículos en revistas científicas nacionales e internacionales.
Trabaja sobre problemas de derechos humanos, legitimidad, democracia, ciudadanía y obediencia al Derecho. En especial, desde 1990, sobre políticas migratorias y de asilo y derechos humanos.
Colabora habitualmente en Le Monde Diplomatique (edición española), Hora 25 (cadena SER), y en Al revés y al derecho <www.infolibre.es>, Infolibre, Tinta Libre, La Veu del País Valencià, y Cartelera Turia.
Su último libro es Mediterráneo, el naufragio de Europa (2015; 2ª ed. 2016), Valencia, Tirant lo Blanch.